Sadelmakeri är ett gammalt yrke som för mig är kvalitetsarbete med gamla anor och många traditioner. Jag renoverar gärna gamla selar, eftersom de är oftast fina och har en historia från det område de kommer ifrån. Att byta några stroppar och stoppning på en sadel som gör att den kan användas igen är roligt. Bra för din plånbok och för miljön. 

 

Att se en lädersida och se möjligheter, veta att resultatet blir bra när man skär ut delarna. Kantskära, putsa, färga, välja beslag och skapa. Det är endast fantasin och funktion som styr vad det kan bli.

Under min utbildning på Tärnsjö Sadelmakeriskola ingick fyra perioder om 8 veckor LIA, lärande i arbete. En av dessa valde jag att tillbringa hos Kit Hansen i Danmark, sadelmakare som främst jobbar med inpassning och omstoppningar.

Den andra perioden var jag på Tärnsjö Garveri sysalen, där var jag del av tillverkningen av selar, huvudlag, tömkörningsdäckel och allt möjligt,

Den tredje perioden tillbringades hos Stephen på Britannia Saddlery i England. Där tillverkade jag sadlar från ren bom till klar sadel med handledning av Stephen. Oerhört roligt att få vara med och lära den engelska traditionen och humorn.

Min fjärde och sista LIA var jag hos Sommer Sattel i Tyskland. Även där tillverkade jag sadlar från bom till klar sadel. Oerhört roligt att få en sådan möjlighet att styra över sin utbildning. 

Därutöver hade jag turen att Jeremiah Watt ville komma två veckor på ett lov och ha en kurs i westernsadelbygge. Otroligt kul och krävande, på dessa två veckor tillverkade varje elev en sadel. Några gjorde enklare och andra med mycket punsling på. Men alla blev klara. Jag är oerhört glad att Jeremiah ville komma och hålla kursen för oss.


 

OM SADELMAKERI